CRÒNICA

Més de 650 docents de tots els centres de l'Escola Pia de Catalunya es va reunir a l'Escola Pia de Caldes per parlar sobre el paper i la incidència de la neurociència en l'educació en el marc de la XXVIII Jornada Pedagògica. El secretari general d'Institucions Educatives, Antoni Burgaya, ha destacat la necessitat "de la neurociència per transformar l'escola" en un moment a Catalunya on "vivim una onada de renovació i protagonisme de l'educació realment apassionant, amb una intensitat extraordinària. I la trobada d'avui és un exemple, com altres que es fan avui, com la presentació del projecte Escolanova21" que juntament amb el SUMMEM configuren una realitat "que estarà en contacte, que parla i on mirarem de confluir".Burgaya, que va començar la seva intervenció recordant la figura d'en Jaume Pallarolas, va donar les gràcies a tota la comunitat de l'Escola Pia, i especialment al professorat."Estem vivint un moment Summem, on hi ha interès, compromís, rigor, entusiasme i satisfacció d'alumnes, famílies i de les persones que hi treballeu. El secretari general va incidir en el paper fonamental del mestre, "ja que acompanyem a noies i nois a aprendre a aprendre, a ser crítics i actius, a tenir criteri, a tenir interès", i és que "treballem amb persones que transformen i transformaran el món. El projecte SUMMEM és preparar-los per aprendre i conviure, i ja és un fet. Així els preparem per al futur."

Finalment Antoni Burgaya va fer una crida per a què "en l'àmbit polític, on l'escola concertada està al mig del debat, tots siguem actius per què defensem milers de famílies que volen aquesta escola. Hem de tenir veu i fer-la sentir."

Burgaya ha dit això en finalitzar la primera part de la Jornada, on es van fer tres exposicions simultànies a càrrec de Ramon Maria Nogués, catedràtic emèrit de la Unitat d'Antropologia Biològica a la Facultat de Ciències i a la de Ciències de l'Educació de la UAB, de Marta Ligioiz, metgessa i especialista en Neurociència i, finalment, de David Bueno, doctor en Biologia i professor i investigador de Genètica a la UB. Posteriorment es va fer una taula rodona on els 3 ponents van respondre les preguntes dels assistents.

A l'acte també van intervenir el director general de Centres Concertades, Miquel Garcia, l'alcalde de Caldes de Montbui, Jordi Solé, i el director de l'Escola Pia de Caldes, Gregori Martínez. El Provincial, Eduard Pini, va tancar la Jornada animant als docents "a tirar endavant projectes com el SUMMEM, la millor manera de transformar la societat amb el punt clau d'amor i estima que podem oferir, l'educació".